Ultraviolett ljus för ett säkrare dricksvatten

Just nu bygger Norrköpings Vatten och Avfall en anläggning för behandling av dricksvatten med ultraviolett ljus vid Borgs vattenverk. Målet är ett säkert vatten även i framtiden.

Under våren 2017 kommer den nya anläggningen att vara i gång på Borgs vattenverk. Den nya anläggningen är en storsatsning på flera miljoner och en av flera åtgärder som görs för att förbättra kommunens största vattenverk.

 

– Vi har redan idag ett jättebra dricksvatten i Norrköping, men genom att använda ultraviolett ljus säkrar vi en bra kvalitet på vattnet även i framtiden, säger Bodil Widell, enhetschef för labb och utveckling på Norrköping Vatten och Avfall.

 

Ultravioletta strålar är osynliga för ögat men stoppar effektivt tillväxten av bakterier och virus. Att rena vatten med ultraviolett ljus är inte en ny teknik. Den finns idag på flera håll i Sverige och flera kommuner installerade sådana anläggningar efter magsjuke­utbrottet som orsakades av parasiten Cryptosporidium i Östersund 2010, då omkring 30 000 personer drabbades.

 

– Ultraviolett strålning är mycket effektiv mot just parasiter och förstärker de skyddande barriärer, som idag finns vid vattenverket, förklarar Bodil Widell.

 

Sedan tidigare finns UV-anläggningar vid bland annat Åby, Simonstorp, Kvarsebo och Gruvstugans vattenverk. Att Borgs vattenverk, som är det största verket, nu följer efter innebär att kvaliteten på allt dricksvatten i Norrköping är säkerställt för framtiden när det gäller bakterier och parasiter.

Bodil Widell, enhetschef för labb och utveckling på Norrköping Vatten och Avfall.