Denna artikel är en annons

Plåtslageriet som tänker på de ungas framtid

KG Hjelmgrens Plåtslageri som framför allt nischade inom antikvariska arbeten av kulturfastigheter, har under en femårsperiod renoverat taken på 17 kyrkor i Norrköpings stift.

Majoriteten av KG Hjelmgrens Plåtslageris anställda har kommit via byggprogrammet på Ebersteinska gymnasiet, där ägaren Patrik Rydberg själv en gång lade grunden till sin yrkeskarriär som plåtslagare och företagare.

Det var lite av en slump att jag hamnade där. Jag hade satsat allt på en idrottskarriär och visste inte riktigt vad jag ville göra, men kände direkt att jag hade hamnat rätt när jag började på byggprogrammet, berättar Patrik Rydberg. Sedan flera år tillbaka har han ett etablerat samarbete med Ebersteinska gymnasiet. En utmärkt lösning i ett läge där byggbranschen bokstavligen skriker efter plåtslagare.

 

Han berättar att de flesta av företagets nu 18 anställda har kommit in den vägen. Just nu är två lärlingar igång och nyligen anställdes en grabb efter att först ha varit lärling. Det här är något som Patrik verkligen brinner för. Att ta vara på möjligheten att lösa hantverksyrkenas rekryteringskris och samtidig ge ungdomar en chans att direkt komma ut i arbetslivet.

 

– Vi företagare måste hjälpa ungdomarna, ta in dem i våra företag och ta hand om dem på bästa sätt. Skolbetygen säger ingenting om hur bra du kan bli som hantverkare eller hur bra du passar in i arbetsgemenskapen. Vi kan om vi vill även bidra till integrationen av nyanlända ungdomar, påpekar Patrik Rydberg.

 

En nyanländ i varje företag i Sverige inom plåt- och ventilation skulle ge tusen nya jobb. Den nyanlände skulle då på ett naturligt sätt komma in i samhället och samtidigt lära känna ett kreativt yrke från grunden.

 

 KG Hjelmgrens Plåtslageri är framför allt nischade inom antikvariska arbeten av kulturfastigheter. Har exempelvis renoverat taken på 17 kyrkor i Norrköpings stift under en femårsperiod. Men företaget gör också mycket annat.

 

– Just nu har vi ett 50-tal olika jobb igång samtidigt. Att det byggs så mycket här i Norrköping är givetvis väldigt positivt för oss. Det innebär trygga anställningar för mina medarbetare. Det är viktigt för mig, avslutar Patrik Rydberg.

KG Hjelmgrens Plåtslageri eftertr. AB:

Grundades på 1940-talet. Patrik och en kompanjon köpte företaget 1999. Patrik tog över som ensam ägare 2014.

 

Är ett av Norrköpings största plåtslagerier. Har 18 plåtslagare, smeder och några snickare, inklusive två lärlingar.

 

Arbetar med antikvarisk renovering och underhåll av byggnader, byggnadsplåt, hallbyggen, omläggning av tak, snickeri, smide, rostfria arbeten.