Denna artikel är en annons

Nytt liv i Norrköpings hjärta

Illustration: BSK Arkitekter

Många lägenheter i Yllefabriken blir helt unika, vissa ateljévåningar på uppemot 120 kvadratmeter. Men här kommer också att finnas kompakta studios.

– Omvandlingen av Yllefabriken, mitt i hjärtat av Norrköping med Strömmen som närmaste granne, är utan tvekan ett av stadens mest intressanta fastighetsprojekt.

Det säger Thomas Gustafsson, uthyrningsansvarig på fastighetsbolaget Gamlebro AB, som driver projektet att fylla det gamla industriområdet med nytt liv, ett stadskvarter med moderna, öppna och ljusa bostäder och kontor, dessutom besöksmål.

 

– Vi kommer att fylla bottenvåningen med ett innehåll som lockar till besök. Yllefabriken blir alltså en plats för alla, inte bara för dem som bor och arbetar där, poängterar Thomas Gustafsson.

 

Just nu pågår rivning av byggnadernas innandömen. Under andra kvartalet 2017 inleds försäljning och uthyrning av den första etappens 110 lägenheter från 1 till 4 rum och kök, preliminärt 55 bostadsrätter och 55 hyresrätter. Mot slutet av 2018 är det dags för invigning av det minst sagt mycket speciella kvarteret.

 

– Vi lanserade vår hemsida i mars månad och märkte omgående ett mycket stort gensvar. Sedan dess har vi tagit emot uppåt 2 000 intressenter. Vi hade självklart förväntat oss ett stort intresse – Yllefabriken är ju inte ett projekt i mängden – men att vi skulle möta ett så enormt stort intresse, så här tidigt i projektet, hade vi nog inte räknat med, säger Thomas Gustafsson.

 

Han berättar att man i september arrangerade ett Öppet-hus med information om projektet. 600 personer kom.

 

– Ja, det var helt fantastiskt. Det är ingen tvekan om att Norrköpingsborna insett vilka möjligheter till ett helt unikt boende som ryms innanför de gamla fabriksfasaderna. Givetvis lika unika kontorsmiljöer, betonar Thomas Gustafsson.

 

Att kvarteret har en lång historia och att man därför inte kan göra vad som helst med byggnaderna ser han inte som en begränsning, tvärtom. Det är en grundförutsättning som bara understryker vilken speciell miljö Ylle­fabriken redan är och framförallt kommer att bli. Allt med ett stort fokus på hållbarhet och gröna värden.

 

– Den industriella karaktären vill vi självklart bevara. När den kombineras med nya moderna uttryck blir resultatet mycket spännande. Vi behåller till exempel en del av  fönsterbänkarna och även takhöjden som i vissa fall är över fyra meter. Tänk bara upplevelsen att kunna gå ut på sin balkong och känna att man nästan står mitt i Strömmen.

Yllefabriken ägs av Gamlebro AB, som i sin tur ägs till 50 % av Hyresbostäder i Norrköping AB, 40 % av Heimstaden Investment AB och
10 % av Ståhl Invest i Norrköping AB.