Denna artikel är en annons

Nytt kvarter växer fram mitt i city

”Spinnhuset Fastighets AB har kommit en bra bit på väg i utvecklingen av Kvarteret Spinnhuset i Saltängen. Hotell och kontor står färdiga i första fasen. Snart drar nästa etapp igång som består av ett nybyggt kontorshus i toppklass.”

Först kom Comfort Hotel Norrköping. Nu pågår nästa etapp i kvarteret Spinnhuset, en ny kontorsbyggnad med hög ambition för arkitektur och miljö.

Vi har kommit en bra bit på vägen i vår satsning att utveckla Kvarteret Spinnhuset i Saltängen till en levande och innehållsrik stadsmiljö, säger Peter Bodefalk, projektansvarig på Spinnhuset Fastighets AB.

 

Första etappen är redan klar. Inte direkt en liten sådan. Här talar vi om nya Comfort Hotel samt en kontorsbyggnad intill Motala Ströms norra kaj.

 

– För att säga det själv är det ett fantastiskt fint projekt. Vi har lagt ambitionsnivån högt. Målet har varit att lägga till något riktigt snyggt och bra till stadsbilden.

 

Och nog har man lyckats. Comfort Hotel har nu funnits i ett halvår och redan blivit ett populärt tillskott till stadens hotell- och konferensutbud.

 

– Det är ett superhotell. Stans modernaste och fräschaste med 186 hotellrum i snygg design. Men även prisvärt. Här finns dessutom fyra större mötesrum och gym.

 

En viktig del i utvecklingen av kvarteret har handlat om att göra det både smart och snyggt, betonar han. I området finns bebyggelse av stort kulturhistoriskt värde, som det är viktigt att ta hänsyn till. Samtidigt har vi haft stort fokus på miljö och gröna frågor.

 

Byggnaderna kommer att miljöcertifieras. En solcellsanläggning på taken bidrar till låg energiförbrukning och ett bra miljöval. Från marken och berget under byggnaden tas all värme och kyla som hyresgästerna behöver.

 

I samma kvarter och granne med hotellet skapades samtidigt 2000 kvadratmeter toppmoderna kontorslokaler. I november 2016 flyttade GE Power Sweden AB in med ca 100 anställda. I huset finns cykelförråd och omklädningsrum för den hälsomedvetna.

 

Men Spinnhusets Fastighets AB utveckling av kvarteret är inte slut med detta. Etapp 2 som handlar om ytterligare 5400 kvadratmeter kontor byggs på tidigare obebyggd mark alldeles intill hotellet. Det har precis dragits igång.

 

– Målsättningen är att skapa ett hållbart kvarter med klassisk kvartersstruktur som passar in i stadsbilden men också är livfullt under dygnets alla timmar. Det vi nu gör kommer starkt bidra till det, säger Peter Bodefalk.

 

– Läget kan knappast bli bättre. Det är nära stadskärnan och bara 5 minuters promenad till centralstationen, säger Johan Zachrisson, uthyrningschef på Cushman & Wakefield.

 

I planerna ingår ett parkeringsgarage om 80 platser under marken. Tanken är byggstart under 2017 för färdigställande under hösten 2018.

 

– På samma sätt som i första etappen sätter vi ribban högt på kvalitet och funktionalitet. Eftersom det är nyproducerat får vi fantastiska möjligheter att skräddarsy effektiva lösningar för kommande hyresgäster. Materialval, inomhusklimat och dagsljus blir i toppklass. Några hyresgäster får även tillgång till generösa takterrasser. Men det blir inte bara ett välfungerande hus.

 

– Arkitekturmässigt blir det något utöver det vanliga, som vi är väldigt förtjusta över. Det är absolut inget dussinprojekt. Bilderna talar för sig själva. Det kommer bli väldigt snyggt, en ny och modern standard för Norrköping, säger Johan Zachrisson.

 

Vid sidan av förvandlingen av Kvarteret Spinnhuset planerar företaget att bygga en restaurang i det gamla Tullhuset i Saltängen, alldeles vid strandkanten i bästa solläge.

Johan Zachrisson och Peter Bodefalk planerar för Spinnhusets fortsatta förvandling.

Kvarteret Spinnhuset

Är beläget på Saltängen intill Motala Ströms norra kaj och avgränsas av Saltängsgatan i söder, Orangerigatan i väster, Slottsgatan i norr och Packhusgatan i öster.

 

Ligger inom 5 minuters promenad från resecentrum och ca 10 minuter från stadskärnan.

 

I kvarteret har redan ett hotell och en kontorsbyggnad skapats.

 

Just nu planeras det för ytterligare kontorsbebyggelse.