Denna artikel är en annons

Flyg till München från Norrköping

Norrköping har sedan tidigare ett populärt reguljärflyg till Visby under sommarhalvåret. Sedan 15 april går det numera även reguljärflyg mellan Norrköping och tyska storstaden München sex dagar i veckan.

Det är så klart en riktigt rolig nyhet. Målet är att destinationen ska skapa ett stort värde för såväl turism som näringsliv, i Norrköping och regionen, säger Mari Torstensson, vd på Norrköping flygplats.

 

Det finns flera saker som talar för att den nya linjen ska bli en riktig framgång, poängterar hon. Linjen trafikeras av flygbolaget BMI regional, som flyger sträckan i samarbete med Europas största flygbolag Lufthansa. München flygplats blev dessutom återigen vald till Europas bästa flygplats 2016. Med en Lufthansabiljett från Norrköping går det enkelt att flyga vidare från München till destinationer över hela världen. Bra anslutningsflyg finns till bland annat London, Paris, Lissabon, Nice och inrikes i Tyskland.

 

– Via den här linjen kan vi snabbt och enkelt erbjuda våra resenärer tillgång till världen. Samtidigt är München i sig ett perfekt resmål för en weekend.

 

– Den har en gammal och genuin stadskärna, med fantastiskt fina miljöer. För att inte nämna fotbollslaget Bayern München. Vi ser redan hur många svenskar passar på att åka dit för en fotbollsupplevelse utöver det vanliga. Det finns även mycket runt omkring staden. Alperna är bara två timmar bort, vilket ger skidåkning vintertid och vandring på sommaren.

 

Men det är inte bara reguljärflyg som gäller. Norrköping flygplats erbjuder ett brett och varierat charterutbud. Faktum är att det är Sveriges fjärde största flygplats för charter, med 16 destinationer och 110000 passagerare per år. Flera av de välkända charterarrangörerna som Tui, Solresor, Ving och Detur flyger härifrån. Och intresset är fortsatt stort.

 

– Under sommarsäsongen är Mallorca, Kreta, Cypern och Rhodos riktiga ”hotspots”, berättar Mari Torstensson. Under vinterhalvåret drar intresset där­emot mer åt Gran Canaria och Teneriffa.

 

De traditionella resmålen har å andra sidan utmanats under de senaste åren. Intresset för uppstickare som Sardinien och Kroatien växer. Nu är det inte heller bara sandstranden och havet som lockar.

 

– Allt fler upptäcker att det finns så mycket mer att se och göra, än att bara hålla till på badstranden eller vid poolen. Vandringar, naturupplevelser och cykeleskapader, även resor med fokus på hälsa, träning och motion är en växande trend.

 

Vid sidan av charterutbudet lyfter Mari Torstensson fram flygplatsens enkelhet och geografiska läge som viktiga konkurrensfördelar.

 

– Att flyga härifrån är smidigt och tryggt. Bor du i regionen och ska flyga från Arlanda innebär det en resa innan själva resan börjar. Här är det inga transportsträckor och avstånd. Från parkeringen är det bara 50 meter till huvudbyggnaden. Och väl inne i avgångshallen är det sällan långa köer och andra stressfaktorer.

 

Norrköping flygplats, som ägs av kommunen, har även en hel del taxi- och fraktflyg, ambulans- och brandkårsflyg och har på så sätt stor betydelse för Norrköping och hela regionen. Det vill säga samhällsviktig trafik som inte tas med i statistiken.

 

– Flygplatsen är även en viktig förutsättning för Bråvallafestivalens existens och IFK Norrköpings europaäventyr eftersom även de utnyttjar flygplatsen.

 

Mari Torstensson betonar även flygplatsens betydelse som en stor och dynamisk arbetsplats. På flygplatsen finns ett 15-tal olika flygrelaterade verksamheter: flygskola, flyg- och segelflygklubb. Med kringverksamheter sysselsätts cirka 180 personer.

 

– Vi är glada att kunna bidra till Norrköpings och hela östgötaregionens tillväxt. Vi vet att en flygplats är viktig för näringslivet men också för att Norrköping ska bli en ännu attraktivare stad att bo och verka i. Därför hoppas, tror och arbetar vi för fler flyglinjer till och från Norrköping. En sak är säker, det finns en stor potential.

– ”Flighten” till München gynnar även Tyskland som är en av Sveriges största handelspartners, säger Mari Torstensson, vd på Norrköping flygplats.