Fiberutbyggnaden fortsätter – 150 miljoner satsas i Vikbolandet

Idag täcker fibernätet 72 procent av Norrköping. Men det ska bli mer. Målet är att inom de närmaste åren nå 90 procent.

Norrköpings kommun har under många år satsat på utveckla fibernätet för bättre internetuppkoppling. Satsningen har inte stannat av. Tvärtom.

 

– Det är många som vill ha fiber redan idag, säger Martin Kalver, affärsområdeschef på Norrköping Vatten och Avfall AB, som bygger ut bredband på uppdrag av kommunen. Ambitionen är att utbyggnaden av fiber ska bli en naturlig del av stadsutvecklingen. Men lika viktigt är fiber på landsbygd.

 

Norrköping Vatten och Avfall har just nu omkring 15 grävmaskiner igång samtidigt för att så många som möjligt ska få tillgång till bra nätuppkoppling så snart som möjligt. En aktuell satsning gäller Vikbolandet, där 150 miljoner kronor investeras för att ansluta hela området till ett öppet och neutralt fibernät. Bakom projektet står Norrköpings kommun, Norrköping Vatten och Avfall tillsammans med IP-Only och byNet.

 

– Det är ett stort och unikt projekt. Det rör sig om 4 500 hushåll och företag. Dessutom skolor, förskolor, äldreboenden och andra samhällsfunktioner, säger Martin Kalver, som betonar att även många privata aktörer bidrar till fiberutvecklingen.

 

– Det är en viktig satsning. Målet är att du ska kunna jobba hemifrån, men också att företag och samhällsviktiga funktioner ska få tillgång och kunna lita på en stabil och framtidssäkrad internetanslutning med hög kapacitet. Det skapar livskvalitet.

– Ambitionen är att utbyggnaden av fiber ska bli en naturlig del av stadsutvecklingen, säger Martin Kalver, affärsområdeschef på Norrköping Vatten och Avfall AB.

Kontakt:

›› Vill du ansluta till fibernätet är det lättast att surfa in på:

www.fibertillalla.se eller höra av sig direkt till Norrköping Vatten och Avfall AB på telefonnumret
011-15 35 50.