NORRKÖPINGS NYA VARDAGSRUM

Norrköping vid Strömmen

”Nu skapar vi en unik vattennära mötesplats att njuta av”

Längs med Södra kajen finns planer på en ny upplyst kajpromenad, bryggor för att komma nära vattnet, tre byggnader förservering, café och restaurang. Illustrationen (gjord av Nyréns) visar ett förslag på den nya miljön vid Strömmen, ett förslag som kan komma att ändras.

– Det blir ett nytt vardagsrum för Norrköpingsborna att vistas i, en skön och trivsam plats vid Strömmen med bästa läge där kvällsolen blir lätt att njuta av.

Det säger Cecilia Österholm, landskapsarkitekt på tekniska kontoret. Det hon beskriver är ett stadsbyggnadsprojekt som binder samman stråket utefter Södra kajen, mellan bron över till Strömsholmen och Saltängsbron.

 

Det hon ser framför sig är ett levande stråk med mycket folk som rör sig i området, från tidig morgon till sen kväll. Platsen där parken möter vatten, dit man går eller cyklar för att njuta av den varma sköna sommarkvällen. Dit man kanske går på lunchen eller bara promenerar förbi för att det är så trivsamt, eller dit man gärna söker sig efter jobbet för att hänga en stund med familjen eller sina vänner.

 

– Vi har mycket vatten i vår stadsmiljö. Strömmen är ju en fantastisk tillgång, ändå har vi hittills inte haft så mycket vattenkontakt. Meningen med det här projektet är att ändra på det, säger Cecilia Österholm.

 

Bland annat med hjälp en ny upplyst kajpromenad, bryggor för att komma nära vattnet, tre byggnader för servering, café och restaurang, en utbyggd park- och lekmiljö och inte minst att cykelstråket på Olai Kyrkogata nu binds ihop med Saltängsbron. Dessutom ska Strömsholmen, som så länge legat i träda nu väckas till liv och åter bli den oas i stadslivet den en gång var. Nästa år drar byggarbetet igång för att vara färdigt 2018–2019.

 

Projektledaren Rickard Huld beskriver området, som inkluderar Södra kajen, Kalvhagen och Strömsholmen, som en idag outnyttjad, dåligt upplyst och lite otrygg del av innerstaden. En plats man snabbt bara passerar, en trist trafikmiljö gjord för bilar. Men här finns stora möjligheter att skapa en unik vattennära mötesplats mitt i staden. Den ska nu plockas fram.

 

– Ett av våra mål är att skapa fler platser för lek i innerstaden. Den möjligheten finns här, säger Cecilia Österholm och berättar om planerna för Kalvhagen, en grön fin plats redan idag, men som förmodligen inte många tänker på. Genom att ta en del av Hamngatan i anspråk kommer den nu att få växa mot kajen och samtidigt bli en spännande lekplats för barnen. Här finns stora härliga lindar, som säkert är hundra år eller mer. Med hjälp av träd, kojor, rep och rutschkanor skapas en permanent lekplats med klättertema.

 

Och så var det då Strömsholmen. Den gröna lilla pärlan mitt i Strömmen med lång tradition av restaurang- och nöjesliv, som nu äntligen får en rejäl chans att åter glädja både Norrköpingsbor och besökare med sin unika charm. Ett hotell med restaurang och café blir platsens hjärta. Tillsammans med promenadstråken runt vattnet finns planer på en ny badanläggning med flytande bryggor och en nyanlagd grönska och finns förhoppningarna om att skapa en färgglad, varm och trivsam folkparksstämning.

 

– Det här sammantaget, hela stråket utefter Strömmen, är en av Norrköpings viktigaste och mest synliga innerstadsmiljöer, så perfekt mellan resecentrum och city. Om två år kommer det att se helt annorlunda ut än idag, säger Rickard Huld.

 

– Att få lyfta en så central men bortglömd plats i stan känns fantastiskt inspirerande och roligt. Det här blir ett stort lyft för cykeltrafiken men framför­allt för Norrköpingsborna, som nu får en ny njutbar plats med både grönska och vatten, en plats för både rekreation, lek och nöje.

Cecilia Österholm, landskapsarkitekt på tekniska kontoret.

”Att få lyfta en så central men bort- glömd plats i stan känns fantastiskt inspirerande och roligt.”

Rickard Huld

Foto: Rosie Alm